Boya dört ana bileşenden meydana gelir. Boyayı oluşturan bileşenler pigment, çözücü, reçine ve katkı maddeleridir. ... Boyanın yüzeye yapışmasını sağlar. Su bazlı boyalarda bağlayıcı olarak akrilik emülsiyon polimerleri kullanılır.
Yeterli miktarda temin edin ve hazır bulundurun. Süpürgelikleri bantlamak, kapı ve pencere pervazlarını bantlamak, eşya ve malzemeleri ambalaj yaparken naylonu bantlarla tutturmak mutlaka yapmamız gerekenlerden bir tanesidir. Bazı kağıt bantlar iyi olmamakla birlikte, yapıştırıldığı yerlerden hemen kendiliğinden çıkmaktadır. Bu konuda zorluk yaşamamanız için kaliteli kağıt bant almanızı tavsiye ediyoruz. Boya yaparken kullanılan malzemeler listesinin başında gelmektedir.
Tüm zeminleri, eşyaları ve korunması gereken yerleri ambalaj yapmak ve kaplamakta mutlaka kullanın. Hiç kimse yerlerde, eşyalarda ve alakasız yerlerde boya lekesi ve damlası görmek istemez değil mi? Boya kalitesine göre bazı damlalar temizlenmekte oldukça zorlayıcıdır. Bu gibi kirliliklere sebep olmamak için her yeri mutlaka ambalajlamak için branda naylon kullanın. Hışır naylon olarak ta bilinen branda naylon orta kalınlıkta olmalıdır. Hışır naylon denilen en ince branda naylonu eğer yerlere serer iseniz, kolaylıkla yırtılıp parçalanabiliyor. Bu tip çok ince branda naylonları sadece eşyalarınızın üzerini kaplamakta kullanın. Daha kalın olan her türlü naylon kaplama malzemelerini yerlerde kullanabilirsiniz.
Boya badana yapmadan önce tüm çatlak, kırık ve hasarlı yerleri tamir etmekte kullanmak için mutlaka yeterli miktarda alçı hazır bulundurmalıyız. Boya yapılacak yüzeyler ne kadar pürüzsüz ve düz olursa, yaptığımız iş o kadar güzel ve başarılı olacaktır. Yapılacak tamiratın dolgusuna göre perlitli sıva alçısı veya saten alçısı olmalıdır. Dolgu fazla ise perlitli sıva alçısı, sadece küçük ve derin olmayan tamiratlar için ise saten alçı hazırlanmalıdır.
Boya badana işlerinde pürüzsüzlüğü ve kaliteyi sağlayan en önemli malzeme ve uygulama olmasına rağmen çok ucuz ve ekonomik olan bir yapı malzemesidir. Yaptığımız tüm tamiratların üzeri mutlaka zımpara ile düzeltilmelidir. Pürüzsüz yüzeyler için mutlaka zımpara zamanı gelince kullanılmalıdır. Yapılan alçı tamiratlarının kabalığına ve pürüzüne göre 120 numara, 150 numara veya 180 numara kullanabilirsiniz. Bizlerin tercihi sizin için 150’lik zımparadır. Orta kalınlıkta olduğu için yüzeyleri daha kolay bir şekilde zımpara yapabilirsiniz.
Boya badana ve alçı mutlaka temiz kaplarda ve kovalarda hazırlanmalıdır. Kirli ve pis malzemelerle çalışmak tüm boya badana malzemelerini bozacak ve kirletecektir. Temin ettiğimiz temiz su kovası içinde alçı hazırlayabilir, boya hazırlayabilir ve iş bittiğinde içine su doldurarak el aletlerimizi ve edevatlarımızı kolaylıkla yıkayabiliriz. Kullandıktan sonra mutlaka temizlemeliyiz.
Boya badana işlerinin vazgeçilmez el takımlarından birisidir. Alçı tamiratlarında, pürüz raspalarında ve diğer takımları ve kovaları temizlemekte sıklıkla kullanacağımız başlıca edevatlardan bir tanesidir. Spatula yanında isteğe bağlı olarak dilerseniz alçı malası da kullanabilirsiniz. El yatkınlığınız var ise birde alçı sıva malası bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Rulo ile uygulayacağımız boya, önemli yüzeylere temas edemez ve tavan ve zemin merkezlerine istenilen kestirmeyi yapamaz. Rulonun girmediği yerlere fırça yardımıyla boya süreriz. Ayrıca tavan ve zemin kestirmeleri uygun fırça ile (3 veya 4 numara) yapılır. Kullandığımız boya malzemesine uygun olacak şekilde boya fırçası seçmeliyiz. Eğer su bazlı boya kullanacak isek o zaman plastik boya kestirme fırçası kullanmalıyız. Sentetik yağlı boya kullanacak isek o zaman da yağlı boya fırçası kullanmalıyız.
Tavan ve duvar boyası olarak iki ayrı malzeme kullanacağız. Duvar boyaları için saten rulo, tavan boyası için normal (post) rulo almalıyız. Ayrıca yeterli uzunlukta birer adet rulo sapı temin etmeliyiz ve rulomuza takmalıyız. 20’lik veya 25’lik rulo kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Boya rulosu kullanmak el alışkanlığı ve beceri gerektirmektedir. Eğer alışkın değil ve tamamen acemi iseniz, o halde yerleri boşluksuz ve güzelce branda naylon yardımıyla kaplayınız. Çünkü damlamalar ve sıçramalar çok olacaktır.
Büyük rulonun girmediği ve fırça ile boyanması gerekmeyen daha küçük yüzeyleri boyamak ve daha rahat girmek için bir adet parmak rulo mutlaka bulundurmalıyız. Örneğin kalorifer arkalarını boyamakta kullanabiliriz. Parmak rulo ile kalorifer arkaları, pencere kenarları, süpürgelik üstleri ve daha küçük yüzeyleri boyamalıyız. Boya rulosunun kolaylıkla boyayacağı yerlerde kullanarak zaman ve emek harcamayınız.
Çalışmamız sırasında bir çok defa toza, lekeye ve damlamalara maruz kalacağız. Bu yüzden günlük kıyafetlerimizle çalışmamalıyız. Daha rahat çalışmak ve hareket etmek için boya badana yaparken eski ve artık kullanmayacağımız bir iş elbisesi giyinmeliyiz. İş elbisesi rahat ve mümkün olduğunca koyu renklerde olmalıdır.
Boyumuzun yetiştiği yerler dışında yetişemediğimiz yerleri boyamak için mutlaka yeterli uzunlukta bir merdiven bulundurmalıyız. Tavan merkez kestirmelerini yaparken kullanacağız. Boya badana yapacağımız yerin yüksekliğine uygun bir merdiven ile çalışmalıyız. İş güvenlik kurallarını ve sağlığımızı tehlikeye sokacak ölçüde bozuk veya kırık merdivenlerle asla çalışmamalıyız.
Eski boya badana ustalarına baktığınızda veya araştırdığınızda mutlaka arka ceplerinde bir adet temizlik bezi bulundurduklarını görürsünüz. Bunun sebebi ise temizlik ve titizlik anlayışıdır. Çünkü damlayan her boyaya anında müdahale için kullanılır ve hazır bulundurulurdu. Temizlik bezi, hijyen ve titizlik kurallarına ulaşmak için yapmış olduğumuz bu çalışmayı tamamlayıcı en önemli malzemelerden bir tanesidir.
Boyada kullanmayacağımız fakat boya yapacağımız yerlerdeki ince temizlik ve toz almalarda kullanacağımız ikinci el fırçasına denilir. Kullanım yerleri genellikle pencere denizlikleri, boru arkaları ve yüzeyleri, süpürgelik üstleri ve tüm tozlu küçük yerlerin temizliğidir. Temizlik toz fırçası en fazla 4 numara olmalıdır. Yumuşak tüylü fırçalardan seçilmelidir. Sert olursa ince tozlara müdahale etmez ve onların yüzeylerde kalmasına sebep olmaktadır. Boya yaparken kullanılan malzemelerin en önemlilerinden bir tanesidir.
Her türlü kirden, yıpranmadan ve tozlardan sürekli yüzeylerle temas halinde olacak olan ellerimizi mutlaka korumak için eldiven giyinmeliyiz. Zımpara dişli ve rahatsız edici bir yapı malzemesidir. Yüzeyleri olduğu gibi ellerimizi de tahriş etmektedir. Ayrıca boya malzemeleride ellerimize bulaştığı zaman çıkarılması güç bir malzemedir. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı çalışma süresi boyunca mutlaka eldiven takmalıyız. Boya yaparken kullanılan malzemelerin başında gelmektedir.
Copyright © 2019. Her Hakkı Saklıdır. Sitemizin herhangi bir şekilde kopyalanması, çoğaltılması ve dağıtılması halinde yasal haklarımız işletilecektir.